Trgovište: 800 Srba se izjasnili kao Bugari!

Predstojeći izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina, koji su zakazani za 4. novembar, dramatično su promenili sliku nacionalnog sastava stanovništva u Pčinjskom okrugu, pišu Vranjske.

Mada zvaničnih podataka još nema, na jugu Srbije se uveliko priča da je u Poseban birački spisak, u sedam opština Pčinjskog okruga, upisano blizu 10.000 pripadnika bugarske nacionalne manjine.

Jedan čitalac iz Trgovišta, koji se pismom obratio redakciji Vranjskih kaže da su se oko 800 stanovnika te opštine izjasnili kao pripadnici bugarske nacionalne manjine, upisali u Poseban birački spisak i tako stekli pravo da u nedelju, 4. novembra, glasaju za izbor „svog“ Nacionalno saveta.

– Kao zabrinuti građanin Pčinje i opštine Trgovište, imam obavezu da vas izvestimo o toj pojavi u opštini Trgovište, koja direktno ugrožava ustavni poredak, građanske slobode i bezbednost Republike Srbije – piše ovaj čitalac.

On tvrdi da se „bugarizacija“ stanovnika opštine Trgovište vrši „pod pokroviteljstvom“ i direktnom kontrolom dvojice najviših čelnika lokalne samouprave – Nenada Krstić predsednika opštine i Aleksandra Kolića, predsednika Skupštine.

– Ova gnusna promena nacionalne strukture stanovništva, u kojoj se građani prisiljavaju da se izjasne kao Bugari, sprovodi se u kancelariji lokalne samouprave u službi kojom rukovodi Goran Stojanović – stoji u pismu zabrinutog stanovnika opštine Trgovište.

Prema njegovim podacima, do pre dan – dva oko 800 opštinskih službenika, radnika javnih preduzeća i državnih ustanova, izjasnili su se da imaju bugarsko poreklo.

– Na ovaj način će, u opštini Trgovište, koja važi za jednu od etnički najčistijih srpskih zajednica, u režiji predsednika opštine i njegovih saradnika, biti dramatično promenjena struktura stanovništva, a sve zarad nekih ciljeva koji su nam za sada nepoznati – piše čitalac.

On u analizi dalje upozorava da su akcijom obuhvaćeni samo punoletni građani, a kada se uzme u obzir nasledni red sa po najmanje dva deteta, ovaj broj se uvećava na oko 3.000 lica!

– Molimo nadležne državne organe da najhitnije preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti, kako bi se, ako već nije kasno, zaustavila ova pojava, a da se istovremeno pokrene istragu protiv odgovornih za ovakav nacionalni zločin protiv naroda i države – kaže se u pismu redakciji.

Prema poslednjem popisu stanovnika 2011. godine, u Pčinjskom okrugu je bilo 7.287 odnosno 3,54 odsto pripadnika bugarske nacionalne manjine.

Najviše pripadnika bugarske nacionalne manjine tada je bilo u Bosilegradu 5.839, zatim u Surdulici 734, Vranju 589, Vladičinom Hanu 88, Bujanovcu 23 i Trgovištu 14.

Izvor: A.Jovanović, Vranjske